RETRACTARE EXTREM DE IMPORTANTĂ !

mesajul de faţă este promovat prin intermediul unui link scurt de interpunere [goo.gl/OL88nm] pentru a nu genera trafic nemeritat blog-ului

 

Urmare a faptului că într-un mesaj primit exact de la comentatorul ale cărui cuvinte au fost reproduse în motto-ul de mai jos se face următoarea precizare: «În legătură cu conferinţele recente ale monahului Sava despre care ai scris articol, pot să te anunţ un lucru cert: Am vorbit cu monahul Efrem de la Prodromu, cel cu care a venit însoţit monahul Sava Lavriotul. El a spus că a fost cerinţa lui ca respectivele conferinţe să nu fie anunţate înainte de a se petrece, pentru ca să nu fie sabotate de oficiali şi proprietarii localului să-i refuze în ultima clipă, aşa cum s-a întâmplat la Piatra Neamţ data trecută când au venit şi au conferenţiat. Ăsta e motivul pentru care nici Saccsiv, nici Sinodultalharesc, nimeni nu a făcut un anunţ în public despre conferinţele astea înainte de a se petrece. Cei care au fost prezenţi la conferinţe au fost informaţi de la persoană la persoană. De asta Saccsiv ştia, dar nu a anunţat, pentru că asta era dorinţa monahilor», retractăm în mod public afirmaţiile care sunt barate/tăiate cu linie şi scrise neevidenţiat în culoare gri din respectivul articol, cât şi ale unui comentator din subsol (ce fără nici un dubiu a avut ca izvor de informare exact articolul nostru).

Pentru dezinformarea publică pe care am generat-o, ne cerem iertare de la toţi administratorii site-urilor numite sau nenumite, ale căror  muncă a fost pusă sub semnul întrebării în ochii cititorilor prin cele pe care acum le retractăm !

Deşi fragmentul din motto va fi păstrat, evident că el nu are mai are rostul de a fi înţeles ca având vreo legătură cu neinformarea legată de respectivele conferinţe ale lui Gheron Sava, ci are scopul de a se constitui doar într-o măsură de precauţie spre a se evita ca pe viitor astfel de practici – aplicate cu alte ocazii în trecut – să se mai repete.

Într-adevăr, colaboratorul apropiat al administratorului Saccsiv/OrtodoxInfo ne-a trimis prin email acest răspuns ce punctează mare parte din cele de dinainte:

«uite motivaţia pentru care nu s-au popularizat conferinţele: p. Sava a fost mai interesat de filmările care urmau  [a] se face şi a dorit să evite greutăţile pe care le-am fi avut cu sălile… ortodoxinfo va difuza aceste filmări

dacă eşti cinstit sufleteşte, ar fi bine să rectifici/ştergi articolul» ,

dar datorită faptului că unele afirmaţii ale domniei sale nu erau tocmai corecte, anume:

 «[…] de ce implici ortodoxinfo şi saccsiv?»

«[…] De ce implici site-urile care nu ştiau de astfel de eveniment? Care e motivul ascuns de loveşti în ele?»

«Îţi zic că baţi câmpii. Noi am aflat abia ieri, vineri [n.n. 21 aprilie], de aceste conferinţe. Se vede că abia ai aşteptat un prilej să loveşti în antiecumeniştii canonici, nu schismatici ca tine»,

aşa după cum rezultă din următorul dialog, anterior conferinţelor, prezent la adresa saccsiv.wordpress.com (ce confirmă faptul că se ştia cel puţin despre evenimentul de la Bucureşti):

«un cititor said, on Aprilie 18, 2017 at 10:34 pm

Hristos a înviat!

În Bucureşti este programată joi, 20 aprilie, o Conferinţă cu Gheron Sava Lavriotul despre Sinaxa din Salonic. Problema e că locaţia aleasă şi anume Centrul de conferinţe Willbrooke Platinum din Şos. Bucureşti-Ploieşti 172-176 Sector 1, Bucureşti este gard în gard cu Serviciul de Informaţii Externe şi în aceeaşi clădire cu Realitatea Media. Vreau să trag un semnal de alarmă asupra faptului că de peste gard ar putea veni în sală agenţi infiltraţi, care ar putea isca un scandal, care ar putea fi filmat de un echipaj de filmare de la televiziunea naţională din aceeaşi clădire, aflat “întâmplător” prin preajmă. Pericolul de discreditare al întregii Mişcări Anti-ecumeniste este în aceste condiţii imens, de aceea se impune ori schimbarea locaţiei conferinţei ori boicotarea ei, dacă va avea loc în această locaţie.

https://www.google.ro/maps/@44.5279452,26.0713509,17z »

 «saccsiv said, on Aprilie 19, 2017 at 12:02 am

un cititor

De dragul discuţiei teoretice, de ce cele ce spui nu se pot petrece în oricare altă locaţie din ţară? Adică, altfel ăia nu pot veni decât dacă sunt gard în gard?»,

retractarea a venit abia acum, după ce ne-am încredinţat de realitatea celor întâmplate şi a inexistenţei vreunei intenţii dolosive din partea persoanelor pe care le-am acuzat pe nedrept.

Buna credinţă a expeditorului mesajului ce a determinat retractarea de faţă este certificată prin menţiunea: «Saccsiv ştia, dar nu a anunţat, pentru că asta era dorinţa monahilor».

Precizările de acum nu sunt în vreun fel menite de a arăta că am fi cinstiţi sufleteşte, deoarece oricum suntem străini de o asemenea virtute, ci au doar scopul de a nu perpetua răspândirea unor informaţii neadevărate.

Încă o dată, ne cerem iertare !

Doamne, «bine este mie că m-ai smerit, ca să mă învăţ îndreptările Tale» (Psalm 118, 71).

 

BREAKING NEWS: Conferinţe susţinute în România în aceste zile de către Gheron Sava Lavriotul într-un ANONIMAT TOTAL ca urmare a BARAJULUI MEDIATIC bine coordonat instituit de către principalele site-uri administrate de nepomenitori !

 

Motto:

«Blogul tău [Saccsiv], fiind un canal de comunicare în masă pentru o potenţială rezistenţă ortodoxă, te faci responsabil şi de cât de deschis eşti tu personal faţă de învăţătura Bisericii Ortodoxe.»

«Te-am făcut responsabil de ceea ce cenzurezi, pentru că dacă ai fi aprobat acele comentarii la timpul lor, astăzi, posibil, ar fi mai puţine rezerve faţă de această atitudine (pro-canonul 15) din partea clerului antiecumenist, care poate nu ştia atunci ce să facă pe moment.»

comentatorul Muritor

Conferinţă Bucureşti 20.04.2017 - 2 2

Urmând remarca pe care distinsul administrator al blog-ului Saccsiv a făcut-o la un moment dat referitor la o altă persoană – «eu nu mă înţeleg cu el la vorbă […], însă nu-mi place cenzura; prefer să-l critic» –, vă aducem la cunoştinţă faptul că în aceste zile Gheron Sava Lavriotul a conferenţiat la Iaşi (miercuri, 6/19.04.2017) şi Bucureşti (joi, 7/20.04.2017), asemenea unui personaj complet neimportant şi căruia toată pleiada de site-uri (deţinute de către cei care se revendică a fi imparţiali) a găsit că este de cuviinţă să nu îi facă nici o promovare, cu scopul de a evita a fi perpetuate „unele probleme apărute la Sinaxa din Grecia”, ca să îl cităm pe Pr. Claudiu Buză, datorită faptului că Pr. Sava a dat anumite semnale destul de clare că nu mai există cale de întoarcere pentru nepomenitori.

Informaţia privind aceste cuvântări publice am aflat-o abia în după-amiaza zilei de vineri, 8/21.04.2017, dintr-o postare de pe contul de socializare al domnului Laurenţiu Ivănel, ce a fost confirmată şi de aceste comentarii:

«Bu_florin said, on Aprilie 21, 2017 at 11:08 am

[I]eri la Bucureşti a avut loc o conferinţă a Gherondei Sava Lavriotul. Frate Vasile ai informaţii?

saccsiv said, on Aprilie 21, 2017 at 3:20 pm

Bu_florin

Da, am. Vom scrie.»

Administratorii marilor site-uri au fost de dinainte în perfectă cunoştinţă de cauză în privinţa organizării conferinţelor, dovadă fiind acest fragment dintr-un comentariu aprobat (de prin subsolul uitat al unui articol) de la adresa saccsiv.wordpress.com:

«un cititor said, on Aprilie 18, 2017 at 10:34 pm

Hristos a inviat!

În Bucureşti este programată joi, 20 aprilie, o Conferinţă cu Gheron Sava Lavriotul despre Sinaxa din Salonic. […] locaţia aleasă şi anume Centrul de conferinţe Willbrooke Platinum din Şos. Bucureşti-Ploieşti 172-176 Sector 1, Bucureşti este gard în gard cu Serviciul de Informaţii Externe şi în aceeaşi clădire cu Realitatea Media» !

Dacă până mai ieri, inclusiv referindu-ne şi la momentul Sinaxei din Oreokastro (Salonic), Gheron Sava a fost prezentat şi receptat de către îngrădiţii post-Creta ca un ilustru râvnitor spre cele ale Ortodoxiei, acum, din raţiuni tactice, se pare că ceea ce susţine cuvioşia sa de la tribună, întrucât nu mai convine anumitor interese de grup, urmează a fi propagat printre cititori numai prin înregistrări ulterioare, bineînţeles că după ce se face o verificare atentă în laboratoarele de cenzură ale redacţiilor (adevărate ministere ale adevărului) şi primeşte unda verde.

Ceea ce surprinde în mod neplăcut vis-a-vis de adoptarea acestui comportament de tip silenzio stampa este faptul că seriei precedente de conferinţe ale monahilor atoniţi, în frunte cu Gheron Sava, i-a fost organizată o susţinere anterioară – printr-o publicitate extrem de puternică – tocmai de către cei care astăzi tac, pesemne urmărindu-şi folosul grupării proprii în dauna căutării sincere a Adevărului.

Deşi interesul oamenilor este imens, căci, după cum a precizat la Salonic domnul teolog Mihai-Silviu Chirilă, în România «este cea mai viguroasă reacţie faţă de sinodul din Creta» – amintind aici numai faptul că în toamna lui 2016 la Oradea, cei dornici să participe efectiv nu au încăput cu toţii în sală, iar persoane din diferite localităţi veneau în oraşele unde erau organizate conferinţe – se pare că tactica adoptată acum de către marile site-uri, în frunte cu portalul de informaţii [?] OrtodoxInfo, de a trece sub tăcere un asemenea eveniment important, a dat din plin roade şi a reuşit să deturneze demersul celor care lasă de înţeles că nu ar vrea să facă diverse compromisuri în cele predanisite de către Sfinţii Părinţi. Iar rezultatul acestei diversiuni nu a încetat să apară – la Bucureşti sala a fost aproape goală !

sala goală

sala goală 2

Ca o ironie a vieţii, părinţii atoniţi Sava şi Efrem s-ar părea că au avut parte de acelaşi tratament [notă update: prin care se urmărea suprimarea conferinţei de către ecumenişti] pe care l-au administrat şi ei la rândul lor în 15 octombrie 2016, tot la Bucureşti, când au cenzurat extrem de diplomatic glasul unei persoane ce dorea să sancţioneze argumentat unele abateri din expunerile pe care le-au prezentat în cadrul conferinţelor din România… astfel că ideile expuse în motto li se potrivesc foarte bine şi cuvioşiilor lor.

Este de menţionat că în cele din urmă, aseară târziu, Pr. Claudiu Buză pe al său blog, Ortodoxia mărturisitoare, a urcat un articol ce tratează subiectul conferinţei desfăşurate la Bucureşti.

În aşteptarea postării pe internet a înregistrărilor integrale ale respectivelor conferinţe, reproducem patru scurte filmări din cadrul celei de la Bucureşti, realizate probabil cu telefonul mobil.

Urmează ca în materiale următoare, cu ajutorul şi spre slava Preasfintei Treimi, să prezentăm şi o combatere a greşelilor fundamentale, cât şi a contradicţiilor susţinute de către vorbitori, parte din ele reluări ale tezelor din cadrul sinaxelor de la Rădeni şi Salonic.

Credem că într-o asemenea situaţie, cel puţin “interesantă”, tocmai cu scopul de a fi prevenite nişte derapaje care deja se întrezăresc în tabăra nepomenitorilor prin rivalităţi arbitrare între diferitele grupări, se impune cu necesitate a fi parcurse cu atenţie următoarele observaţii din articolul One Man in the face of Apostasy” apărut în revista The Orthodox Word şi tradus în cartea Apostazia şi antihristul[1], ce tratează atitudinea pe care a avut-o Cuviosul Arhiepiscop Averchie (Tauşev) de Jordanville faţă de “politica de grup”:

«Viețile oamenilor pot fi năruite sub pretextul „curățirii Bisericii”, dacă aceşti oameni nu par prielnici organizației. Preoți, mireni şi monahi sunt ațâțați şi făcuți să nu se încreadă unii în alții, tocmai ca să [se] apere avantajele lumeşti ale respectivelor lor grupări. O grupare bisericească poate să se desprindă dintro alta şi să caute să îşi legitimeze poziția cu nenumărate formule legale şi canonice. Diferite grupări pot să se unească, formând „supragrupări” ca să ajungă să se simtă mai legitime; pot să vorbească de unitatea lor exterioară, ca şi când aceasta ar reprezenta unitatea duhovnicească adevărată a Bisericii, însă adeveresc că această unitate este de fapt pe deantregul politică, dacă ele resping sau întrebuințează polemica împotriva acelor grupări ortodoxe care nu sau alăturat organizațiilor lor. Cei cu o „mentalitate partinică” pot pierde însăşi ideea de sfințenie, ridicând în slavă personalitățile bisericeşti fie pentru că sunt „recunoscute” de propria lor grupare, fie pentru că sunt purtătorii ei de cuvânt cei mai de vază. „Canonicitatea”, o armă însemnată în polemica dintre grupări, ajunge să fie mânuită destul de discreționar şi confundată în mod greşit cu „recunoaşterea” unui grup de către alte grupări. În felul acesta, pare să devină mai „canonic” cel care întrebuințează propaganda cea mai eficace.

Arhiepiscopul Averchie era scârbit de acest domeniu, al ceea ce el numea „politica de grup”, văzând că nu are nimic de a face cu adevăratul creştinism.[…]

Să faci din Biserică o unealtă a intrigilor politice, spunea Arhiepiscopul Averchie, înseamnă să „le supui pe cele veşnice celor vremelnice, pe cele cereşti celor pământeşti, pe cele sfinte celor păcătoase”. În articolul său „Râvna cea sfântă”, a afirmat în continuare:

„Şi în acelaşi chip [ca şi râvna sfântă], există o râvnă artificială, mincinoasă, înapoia măştii căreia este tăinuită colcăiala patimilor omeneşti de rând cel mai adesea mândria, iubirea de stăpânire şi de cinstire şi interesul unei politici de grup asemenea celei care joacă rolul principal în luptele politice şi pentru care nu poate fi niciun loc în viața duhovnicească, în viața bisericească publică, însă care, din păcate, este des întâlnită în vremea noastră şi este ațâțătoarea de căpetenie a oricărei gâlcevi şi tulburări din Biserică. Conducătorii şi ațâțătorii acestei râvne mincinoase se ascund adesea în spatele vreunui fel de idealism închipuit, însă în realitate îşi urmează numai țelurile lor personale, străduinduse nu săI fie pe plac lui Dumnezeu, ci să îşi satisfacă propria grijă de sine şi fiind râvrutori nu pentru slava lui Dumnezeu, ci pentru propria lor slavă şi slava colegilor şi partizanilor din gruparea lor. Toate acestea, nu mai trebui să o spunem, sunt profund străine râvnei celei sfinte şi adevărate, sunt potrivnice ei, păcătoase şi vinovate, căci ele primejduiesc mai mult Sfânta noastră credință şi Biserică!”

„Biserica accentua Arhiepiscopul Averchie în alt loc nea fost dăruită pentru mântuirea sufletelor noastre şi pentru nimic altceva! Nu o putem face unealtă sau teren de joc al patimilor noastre ori pentru reglarea propriilor noastre conturi”.

În ceea cel privea pe Arhiepiscopul Averchie, politica de grup o socotea plictisitoare, oricare ar fi fost gruparea implicată. în mod ironic, tocmai dezacordul lui cu cei ce aveau „mentalitate de grup”, a fost cel care la făcut să cadă pradă politicii lor. A fost îndepărtat din calitatea de membru permanent din propriul consiliu episcopal, fiindcă a refuzat să fie dirijat mai de grabă de o „linie de partid”, decât de propria sa conştiință. Văzând că politica de grup a pătruns nu doar în alte grupări, ci şi în obştea sa, ia spus odată unuia din foştii lui seminarişti: „Nu rezultă din aceasta că harul Sfântului Duh părăseşte soborul nostru?”

Totuşi, se poate pune întrebarea de ce Arhiepiscopul Averchie a vorbit aşa de fățiş despre fenomenul „neinspirant” al politicii de grup. Nu ar fi fost mai bine să ne prefacem doar că toate celelalte grupări ortodoxe nu există şi să ne mărginim atenția la propriul nostru cerc? Nu, pentru Arhiepiscopul Averchie aceasta ar fi fost o sustragere de la răspunderea sa ca Apostol al lui Hristos. Politicile de grup otrăvesc misiunea Ortodoxiei în Lumea Liberă, abătândui din cale pe cei nou convertiți şi făcândui pe credincioşi să se plece mai curând şoaptelor diavolului decât cuvintelor Vieții. Păstrarea tăcerii ar fi fost o nelegiuire de vreme ce, dacă această problemă nu ar fi fost abordată fățiş, cum altfel ar găsi căutătorii de cele duhovniceşti esența adevărată a Ortodoxiei, care prin fire este mai presus de politica de grup?»

[1] Apostazia şi antihristul după învăţăturile Sfinţilor Părinţi, Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constanţa, 2008, pp.104-107.

Reclame

4 gânduri despre “RETRACTARE EXTREM DE IMPORTANTĂ !

 1. Hristos a Inviat! Dragii nostri confrați, va informez ca am filmat integral conferința de la Iasi care a durat aproximativ 3 ore, dar in acest moment este la editare video, nicidecum la „cenzura”. Cu ajutorul Domnului va fi gata in 3 zile, dupa care va fi postata public pe YouTube. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte pe toti. Amin!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Sa le fie rusine celor care intentionat nu au voit sa promoveze conferintele de la Bucuresti si Iasi, tinute de parintii atoniti! Cred ca a fost o alegere buna desfasurarea conferintei de la Bucuresti, in sala din incinta Realitatea TV. Daca ar fi venit popor mai mult poate ca si Realitatea TV ar fi miscat ceva(in sensul de interes). O buna bucata de vreme a stat pe acolo si prezentatorul de la „Realitatea Spirituala”.

  Apreciază

 3. Am și eu o întrebare, la care în mod natural mi se va răspunde și de către prunci. De ce a mai venit Sf lumina prin patriarhul Ierusalimului dacă acesta a semnat actele sinodului de la Creta și este considerat eretic? Luminați vă fraților, miroase a schisma și se bucură vrăjmașii Bisericii!

  Apreciază

  1. «Vă voi întreba şi Eu un cuvânt: răspundeţi-Mi şi vă voi spune şi Eu» (Mc. 11, 29)

   Domnule Mihai,

   Cum aţi ajuns la concluzia fantastică de a socoti pogorârea Sfintei Lumini în noaptea de Înviere a Domnului ca pe o confirmare a Ortodoxiei ereziarhilor ecumenişti ?
   Nu conştientizaţi oare că printr-o astfel de gândire contrară raţiunii se răstoarnă întreaga Predanie a Bisericii vis-à-vis de erezie ?

   Dacă într-adevăr doriţi să “vă luminaţi” privind voia lui Dumnezeu în ceea ce priveşte atitudinea care îi este Lui bineplăcută faţă de batjocura ecumenistă pusă în practică începând din anul 1924, citiţi cu mare atenţie acest articol vital:
   https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/06/27/aratarea-cinstitei-cruci-a-domnului-nostru-iisus-hristos-in-1925-langa-athena/

   Vă reproduc şi parte din răspunsurile inspirate oferite de către doi comentatori de pe un alt blog:
   «augustin 26 ianuarie 2017 at 16:08
   Întoarcerea Iordanului şi venirea Luminii în Sâmbăta Mare nu sunt semne că erezia ecumenismului a atins sau nu multe persoane botezate (ortodox), ci este frica Iordanului (la propriu) si Milostivirea lui Hristos pentru neamul omenesc, în ceea ce priveşte Lumina. Dacă o luăm aşa, atunci nici Lumina nu vine bine, vine Sâmbăta, de parcă ar vrea să ne spună că trebuie să fim sâmbătari… Dar să nu batem câmpii! […]»

   «Martyrik Appeal 26 ianuarie 2017 at 16:17
   […] nu Iordanul [n.n. sau Sfânta Lumină] ne anunţă dacă s-a greşit sau nu în Creta, ci Sfintele Canoane. Sfinţii Părinţi nu au ghicit în Iordan [n.n. sau în Sfânta Lumină] ca în cafea ca să ştie care e voia lui Dumnezeu, ci au respectat învăţătura Bisericii, Sfintele Canoane. Când nu îl ai pe Hristos, rătăceşti citind în stele şi în natură.»

   Apreciat de 2 persoane

Lăsați un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s